Monument Vuurwerkramp Enschede

2005

'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde'

Het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ herdenkt de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Het ontwerp van het monument draait om ’het huis‘, lees; de ’verdwenen huizen‘ van Roombeek.
Het heeft een plaats gekregen in het herdenkingspark Lasonderbleek. In dit ontwerp worden een aantal elementen gebruikt die naar de vuurwerkramp van 13 mei 2000 verwijzen. Het gaat om de nog aanwezige funderingsplaten van de voormalige opslagplaats en de door de ontploffing ontstane krater.

Door de gigantische kracht van de explosie destijds zijn de funderingsplaten gekanteld en zijn de huizen van Roombeek weggevaagd. Dit wordt gesymboliseerd door ‘het verdwenen huis’. Het huis is uitgevoerd in zwart graniet; goed zichtbaar in het gras zonder opdringerig te zijn.
De gekantelde funderingsplaten vormen een reusachtige ‘natuurlijk’ litteken in het park. De platen raken langzaam begroeid, verweren en brokkelen af. De tijd en de natuur zullen hun werk doen waardoor de platen na vele jaren uiteindelijk voorgoed zullen verdwijnen.
De omtreklijn van het verdwenen huis zelf is ook een litteken, zorgvuldig met zwart graniet aangebracht op de ‘huid’ van de stad. Als herinnering aan een wond die nooit zal genezen.

Foto’s Thomas Lenden, Amsterdam