Help u zelven

2005, kunstenaarsboek met kaarten
Galerie Helpuzelven, Winterswijk

In taal huist het verleden. De geschiedenis van een land of van een streek is onder andere voelbaar in uitdrukkingen, spreekwoorden. Zo verwijst ’Help u zelven‘ naar de verbruikerscoöperatie voor spinners en wevers in Winterswijk.
'Help u zelven' klinkt anno 2005 verouderd maar stond destijds voor onderlinge solidariteit binnen de coöperatie. Het roept nu een gevoel van barmhartigheid op, zeker in combinatie met het spreekwoord ’help uzelf, zo helpt u God‘. In het boek wordt ’Help u zelven‘ gebruikt als bezweringsformule, op zoek naar troost en schoonheid in een wereld van ’ieder voor zich‘ – en God voor ons allen.
Help u zelven' is niet voorgoed verdwenen uit Winterswijk. In mei 2000 opende een galerie voor moderne beeldende kunst en toegepaste vormgeving haar deuren in de Wilhelminastraat, op hetzelfde adres waar op 1 mei 1900 de eerste ‘help u zelven’ winkel voor leden geopend werd. Zo houdt galerie ‘help u zelven’ door haar naam de herinnering aan een deel van de regionale geschiedenis levend'.
Het kunstenaarsboek is in opdracht van Galerie help u zelven ontstaan ter gelegenheid van haar 5 jarige jubileum.

14,5 x 21 cm, 48 pagina’s, POD, 200 exemplaren