G.L.

2003
Genius Loci / 23 itinéraires dans Marseille,

Plattegronden en straatnamen van steden weerspiegelen de cultuur waarin ze zijn ontstaan. Straatnamen zijn uitgekristalliseerde elementen van deze cultuur. Het zijn kleine monumenten, zorgvuldig gekozen, gemaakt door de gemeenschap, ter ere van de ‘Genius Loci’ ( lees ‘persoonlijkheden, evenementen of andere noemenswaardige zaken’).
Straatnamen zijn meestal op alfabetische volgorde opgenomen in een register. Een dergelijk register voorziet in de behoefte om een onbekend element – een straat – te localiseren en het vervolgens in een twee-dimensionale ruimte – de plattegrond – terug te kunnen vinden.
In dit boek heb ik een aantal routes uitgestippeld in de stad Marseille, mijn geboortestad. Door straatnamen anders te ordenen ontstaat er een andere beleving van de stad. Elke route heeft een eigen thema zoals: meetkunde, kleuren, woestijn, zee, dieren, hemel, vier windstreken, reis, oorlog, Overzeese Departementen en Gebiedsdelen, 1+1+1, interpunctie etc. De uitwerking van een thema d.m.v. een opsomming van straatnamen geeft een commentaar op het thema zelf.
Elke route maakt de rijkdom, de absurditeit en de poëzie van de taal in straatnamen voelbaar. Zo is de ’Impasse de l’Harmonie‘ een doodlopende steeg en is ’Frais Vallon‘ geen idyllische buurt. De taal kan ons enigszins verzoenen met een weerbarstige stedelijke werkelijkheid, want ‘Frais Vallon’ blijkt een getto aan de rand van de stad te zijn.

formaat van het boek: 15 x 20 cm
48 pagina’s
Digitaal drukwerk